Redbull hangár

Redbull hangár

2018. április 14., szombat

Ejtőernyős szezonnyitó


Szöveg: Gulyás Gabriella, fotók: Kapos DropZone


Régen írtam már a világverő magyar katonai ejtőernyős válogatottról, de idén igyekszem bepótolni a mulasztást. Nem csak azért, mert hiányzik a társaságuk, hanem azért is, mert az idei év kiemelten fontos lesz számukra, ezért a wingsandwheels.hu is kiemelt figyelmet szentel nekik – ahogy valószínűleg az egész magyar sajtó.

Ugyanis idén 100 éves a magyar katonai ejtőernyőzés, valamint ezúttal Szolnokon rendezik meg a katonai ejtőernyős világbajnokságot, így velük szemben, de természetesen magukkal szemben is nagyobbak lesznek az elvárások, ami a versenyszezon eredményeit illeti. Ezért, amint lehetett, meg is kezdték a felkészülést. Az időjárás közbeszólt, így március első hete helyett csak március 19-én startolhatott az edzőtábor Kaposújlakon. Akkor még mindig eléggé hideg volt, a szállásuk sem volt túlfűtve, de elszántságukat bizonyítja, hogy már nem akartak tovább várni, ezért ha sapkában is, de ugrottak. Ahogy edzőjük, Bánszki Tamás százados elmondta, ez egy igazi katonának meg sem kottyan. Való igaz, magam is tapasztaltam, hogy az időjárás gyakran próbálja megnehezíteni az életüket, de nem zavartatják magukat. Ha kell, akkor gumicsizmában is ugranak, és az sem izgatja fel őket nagyon, ha arra ébrednek, hogy a sátrukból gumimatracostul viszi ki őket a víz. (Ausztriai versenyen volt ilyen.)

Beöltözve a hidegben - Gál Szabolcs, Hirschler Gábor, Varga Tamás, Bánszki Tamás
Tamás egyébként idén először edző, csapattársai kérték fel rá. Elmondása szerint ez inkább csak formális dolog, leginkább az egymás közti és a vezetőséggel való kommunikációban segíti a csapatot. Egyébként meg nem kell vaskézzel fogni a többieket, hiszen jó pár éve együtt versenyző társaságról van szó, a két juniorukat is beleértve. A fizikai felkészülést illetően mindenki maga állítja össze az edzéstervét, ami jellemzően futást és kerékpározást jelent. Ami viszont fontos, hogy a szezon előtti fizikai felmérőn mindenkinek meg kell felelnie. Ez alól nem volt kivétel Asztalos István sem, aki évekig volt a válogatott edzője és amúgy a csapat doyenje, civilben már büszke nagypapa. Szerintem a külföldi ellenfelek nem bánnák, ha már visszavonulna, mert nem elég, hogy a magyarok csapatszinten rendszeresen elkalapálják a mezőnyt, Pisti még a legutóbbi években is sokszor letaszította a sporttársakat a dobogó legfelső fokáról. Ahogy elnézem, erre még egy darabig várhatnak. Szerintem olyan lesz, mint Mészárovics Gyuri, a magyar ejtőernyős legenda (ötszörös hazai bajnok, régesrég túl a tízezredik ugráson), aki 73 évesen harmincasokat megszégyenítő vitalitással rendelkezik és múlt héten is együtt edzett a válogatottal Kaposújlakon.

Mészárovics Gyuri érkezik a célra

Sikerült kicsit bejáratni az új ernyőiket, második edzőtáboros hetükön összesen kilencet tudtak ugrani, sajnos két napjuk hiábavaló várakozással telt a reptéren az erős szél miatt. Az új ernyők egyébként ugyanolyan gyártmányúak, típusúak (a nemzetközi mezőnyben is népszerű Parafoil 2000 ami egyébként ’78-as fejlesztés), méretűek, sőt színűek is, mind az eddig használtak. Az új felszerelés előnyt jelent, hiszen nem ereszti úgy át a levegőt, de még szokniuk kell és mielőbb be kell repülniük. Ez a típus egyébként úgy öt évet és 1000 ugrást bír ki.
Ami az idei versenynaptárukat illeti, az augusztusi, szolnoki katonai ejtőernyős világbajnokság mellett indulnak az ugyanabban a hónapban Bulgáriában megrendezésre kerülő civil ejtőernyős vb-n is és a hagyományokhoz híven, a világkupa sorozaton is. Sűrű év ide vagy oda, ugyanúgy készülnek, mint máskor, április 16-án folytatják az edzőtábort Kaposújlakon, májusban pedig Szolnokra települnek át, hogy szokják a hazai pályát is, már az itthoni vb eseményre gondolva. Ezen a versenyen két éve elhozták az aranyérmet (ráadásul az akkori házigazda orosz válogatott elől), de tavaly is a dobogóra állhattak harmadikként. Nyilván ezek után mindenki dobogós helyet vár tőlük, pláne, hogy az válogatott nyolc tagja közül hat Szolnokon szolgál, és ez így együtt elég nagy pszichés terhelést jelent majd számukra.

Azonban még messze az augusztus, tavasszal a felkészülésre koncentrálnak, mi pedig igyekszünk a továbbiakban is tudósítani róla.

Köszönjük a fotókat a Kapos DropZone-nak!