Redbull hangár

Redbull hangár

2017. június 7., szerda

Load Diffuser katonai hadgyakorlat - 2017

Szöveg: Gabriella, fotók: Dudás Nándor Emil

Régen jártunk már a kecskeméti katonai repülőtéren, legutóbb a 2013-as repülőnapon, így amikor értesültünk az ott zajló Load Diffuser hadgyakorlatról, beneveztünk a június 2-án tartott VIP és sajtónapra. Ahogy Emil találóan megjegyezte, ez amolyan mini-repnap volt, hiszen összesen 7 ország vett részt rajta 11 géptípussal, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis vendégeként.A következő volt a felhozatal: F-16-osok és C-130 szállítógépek az Ohioi Légi Nemzeti Gárdától, magyar Gripenek és Mi-8 valamint Mi-17 szállítóhelikopterek, cseh Gripenek és L-159 Alcák, horvát Mi-8 és M-17, szlovén PC-9, szlovák MiG-29, L-39 Albatros és Mi-8, brit Eurofighterek. Az irányítókat egy AWACS gép is segítette. A csehek és a szlovákok az otthoni bázisaikról felszállva csatlakoztak az adott feladatokhoz, a brit királyi légierő vadászgépei romániai programjukról ruccantak át, de a többiek mind Kecskemétre települve vettek részt a tréningen. Nemhiába tartják a katonai vezetők ezt a három hetes programot az idei legnagyobb légierős hadgyakorlatnak magyar légtérben.
Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy egy ilyen esemény levezényléséhez milyen komoly operatív munka szükséges, különös tekintettel az előkészítő részére. Langó Viktor századossal beszélgetve kiderült, hogy ezúttal is jól gondoltam. Ő nem csak pilótaként vállalt szerepet a projektben, hanem a szervezési részében is aktívan részt vett már a kezdetektől. Elmesélte, hogy az együttműködés 1993 óta létezik az Ohioi Nemzeti Gárdával, de az előző két Load Diffuser gyakorlaton még csak a két nemzet vett részt rajta és levegő-levegő, tehát kizárólag légiharc feladatokat teljesítve. Ezúttal azonban a magyar fél felvetésére szomszédos országokat is meginvitáltak, amit ők örömmel el is fogadtak. (Eredetileg a szerbek is jöttek volna, mert az ohióiakkal nekik is van partnerségi megállapodásuk, de végül más dolguk akadt.) Ily módon a kisebb országoknak is lehetősége adódott gyakorolni a NATO eljárásokat és a szövetségesekkel történő együttműködést egy viszonylag nagy légtérben, valamint megismerni egymás esetleg eltérő protokolljait. Langó százados elmondta, hogy már egy évvel ezelőtt elkezdődtek az egyeztetések. Az első fázisban megbeszélték, hogy ki mit tud adni és milyen képességeket szeretne gyakorolni, továbbá kijelölték a légteret - a Dunántúl és a Mátra térségét. Az egyes gépek fegyverrendszere is befolyásolta a szóba jöhető lehetőségeket. A második fázisban a konkrét forgatókönyvet dolgozták ki, ami nem volt könnyű ennyi különbözőféle géptípus esetében. Külön kihívást jelentett a részvételi szándékukat csak nemrég jelző brit Typhoonok integrálása a programba, de nekik már alkalmazkodniuk kellett a forgatókönyvhöz.


Langó Viktor százados


"Látjuk a kosarat, abból szemezget az ember és próbálja a maximumot kihozni. Nehéz találni egy olyan szcenáriót, amibe mindenki beleilleszkedik és jó kiképzési értéke van."


Az utolsó szakasz az apróbb részletek kidolgozására szolgált. Mindhárom fázisban tartottak egy-egy konferenciát, amikor a résztvevők képviselői ideutaztak, kérdeztek, hazatelefonálgattak, megbeszélték, hogy a fogadó ország tud-e mindent biztosítani és mikorra. Természetes ezen kívül még rengeteg telefonos és e-mailes egyeztetésre is szükség volt. Számos jogi kérdés is felmerül külföldi katonák Magyarországon tartózkodásakor, a komoly logisztikai tervezés is elengedhetetlen a személyi állomány ellátása és a gépek kiszolgálásának témakörében (egyenruhák tisztítása, emberek elszállásolása és étkeztetése, milyen kerozint tudnak biztosítani stb., stb.).
A szervezők végül egy nagyon sokszínű gyakorlattervet dolgoztak ki. A 1-1 és a 2-1 elleni levegő-levegő, tehát légiharc feladatok mellett, sor került levegő-föld légitámogatási, csapásmérő koordinációs és felderítő, látóhatáron túli támadó, szervezett célpont megsemmisítés, légiszállítási, ejtőernyős, valamint kutatás-mentés feladatokra is. Utóbbi szimuláció keretében két kétüléses vadászgép katapultált pilótáit kellett kimenteni, melynek során a pilóták is gyakorolhatták az ezzel kapcsolatos NATO eljárásokat, és megtapasztalhatták, hogy milyen amikor elsősegély keretében igazából infúziót szúrnak az emberen. Szintén érdekes része volt a forgatókönyvnek, amikor egy szimulált háborús feladat során a kijelölt magyarországi légteret két részre osztották, két fiktív országhoz rendelve, a résztvevőknek felváltva támadó-védő szerepet kellett teljesíteni. A tréning fontos része a feladatok előtti megbeszélés, azt követően a végrehajtás értékelése és a tapasztalatcsere is.


Hungarian Gripen
Ugyan ottjártunkkor még csak a háromnegyedénél tartott a gyakorlat, a megjelent katonai és diplomáciai vezetők az addigiak alapján is tudták értékelni az egyéni és az összteljesítményt. Az a kiemelkedő személyes teljesítményeket emlékérmek kiosztásával honorálták, a gyakorlat feladatainak együttes végrehajtását pedig méltató szavakkal. David Kostelancik, az USA budapesti nagykövetségének  ügyvivője nem fukarkodott az dicsérettel a házigazdák nagyszerű vendéglátását, valamint a gyakorlat vezetését illetően és elismerően nyilatkozott a résztvevő országok együttes erőfeszítéséről a szabadság, a béke és a biztonság megvédése érdekében. Tod D. Walters vezérezredes, az Egyesült Államok légierejének európai parancsnoka pedig köszönetet mondott mindenkinek a kiváló munkáért. Ahogy fogalmazott, " kemény tréningre van szükség, hogy bizonyítsuk, ugrásra készen állunk". A Magyar Honvédség részéről dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese a légi harciképességek fejlesztését és az egymás technikai sajátosságainak és eljárásainak megosztását emelte ki, mint a hadgyakorlat értékeit.
A Load Diffuser idei szervezésével kapcsolatos tapasztalatokat nem hagyják kárba veszni, mert a tervek szerint háromévente újra megrendezik.

Köszönet a lehetőségért a Magyar Honvédség kommunikációs munkatársainak.


Érkeznek az ameriakaiak


A külföldi vezetőket szállító Learjet ami vadászgépes kísérettel érkezettMagyar GripenMagyar GripenÉrkeznek a külföldi vezetőkDavid KostelancikAz előtérben az amerikai F-16-osokTod D. WaltersHorvát Mi-8 MTV-1Magyar GripenSzlovák AlcaSzlovák Alca speciális festésselSzlovák AlcaSzlovák Mi-17M


F-16

Középen dr. Orosz Zoltán altábornagyTod D. Walters, dr. Orosz Zoltán és Ugrik Csaba dandártábornok, a kecskeméti bázis parancsnokaDél-Korea és Irán Budapestre akkreditált katonai attaséi is tiszteletüket tették a VIP-naponA szerző és a fotós