Redbull hangár

Redbull hangár

2014. február 2., vasárnap

Régi szép idők – emlékeim a 2003-as Monte Carlo raliról


Szöveg és fotók: Gabriella
Nemrég zajlott a rali világbajnokság nyitófutama Monte-Carlo-ban. Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy sok éve, 2003-ban, volt szerencsém akkreditált újságíróként a helyszínen végigkövetni ennek a neves versenynek az eseményeit. A Formula 1 világához voltam szokva, ezért nagyon meglepett első WRC hétvégémen, hogy mennyire emberközeli ez a sport. A versenyzők kedélyesen beszélgettek egymással, fotózkodtak a rajongókkal, sőt még segítségüket is kérték némi autótolás formájában, ha néha belecsúsznak az árokba. Azóta már tudom, mindez természetes a raliban.
A két szervízbázis Monte-Carlo és az Alpokban lévő Gap, inkább hasonlított valami vidám szekértáborhoz, mint egy sokmilliárdos technikai sport helyszínéhez. Amelyben azért csúcstechnika ide vagy oda, még mindig embert próbálóak voltak a körülmények. Csak egy példa. A mezőny feléhez hasonlóan én is rögtön elkaptam egy magas lázzal és erős rosszulléttel járó vírust, így csináltam az interjúkat, mert a riportnak el kellett készülnie. De ez mind semmi ahhoz képest, hogy a mezőnyből jónéhányan ugyanilyen állapotban versenyezték végig ezt a feszített tempójú négy napot. Mivel étel nem maradt meg a gyomrukban, csak izotóniás italokon éltek, ám így is szenzációs időket futottak a jeges-havas-murvás hegyi szakaszokon – olykor sötétben. Nagyon tiszteltem érte a srácokat. Ezért is volt igazi élmény beszélgetni velük.
Egyébként ez az a kor volt, amikor Sebastian Loebnek még erős riválisai voltak (csapaton belül is), Marcus Grönholm, Carlos Sainz, Colin McRae vagy Petter Solberg személyében. Azóta nem csak vetélytársai, de ő maga is visszavonult a WRC világából és sajnos akadnak olyanok is közülük, akik már az égi gyorsaságikon száguldanak. Ezért is gondoltam, hogy előveszem a fiókból a Montén készített privát fotóimat. Talán néhányan közületek örülnek majd, amikor a legendás versenyzőket és autóikat látjátok. Hát jöjjenek! 
(Némelyik minőségééért előre elnézést kérek, ezek még filmes géppel készültek én meg nem vagyok egy nagy fotóstehetség.)

Colin McRae a sajtókonferencián


Jómagam a Monte-Carlo-i kaszinó előtt

A Peugeot csapat "szekértáborának" része, még a szervízparkon kívülSzinténSebastian Loeb


Interjú készül a Ford  csapat versenyzőjével, Francois Duvallal
  
Pillanatképek a Monte-Carlo-i szervízbázis Ford uralta részéről
Markko Martin az autójában ült míg szerelték
A baseball sapkában Michael Park, Markko Martin egykori navigátora - sajnos meghalt egy ralibalesetben, ami derékba törte Markko ígéretesen induló karrierjét, mert nem tudta feldolgozni barátja elvesztését

Gyülekező a verseny hivatalos megnyitója előttÚton Gap feléHangulatfotó az egyik gyorsaságirólCarlos Sainz


A Subaru show- és/vagy csereautója


A Peugeot egyik versenyautójaEgy váratlan találkozás Johnny Herberttel, aki az egyik kedvencem volt F1-ben (találkozásunkkor már visszavonult)