Redbull hangár

Redbull hangár

2013. július 3., szerda

Volkel Airshow 2013 - 100 éves a Holland Légierő

Szöveg: Gabriella, fotók: Dudás Nándor Emil és Johann van de Kerkhof

A Holland Királyi Légierő méltó és emlékezetes módon ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. Ugyanis olyan parádés résztvevő listát állított össze, hogy leesett az állunk. Sok historikus gép is repült: Viggen, MiG-15 (sajnos mindkétszer lemaradtam róla), Su-22 pár (ez utóbbiak programja kevésbé volt látványos, de jó volt őket levegőben látni).
A helyiek modernkori gépparkja sem semmi és kizárólag amerikai gyártmányú gépekből áll: F-16, Apache, Chinook, KC-10, C-130. Ezek a géptípusok mind szerepeltek a nagyszabású airpower demóban, amelyről lejjebb láttok majd fotókat.

Nagyon agresszív szóló és lenyűgözően jól megkoreografált kötelék bemutatók is szórakoztatták a nagyérdeműt. Nehéz kiemelni közülük a legjobbakat, de a finn Hornet utánégetővel nem spóroló, a német Bo-105 fizikai törvényeket meghazudtoló, a Mirage 2000 páros (Ramex Delta Team) irtó szoros formációi és a Red Arrows hihetetlenül precíz produkciója volt az, ami engem a leginkább megfogott.

Varga Szabolcs őrnagy, az idei egyik magyar Gripen bemutató pilóta első külföld szereplése is igazán jól sikerült. Egyébként meglepően nagy volt a magyar jelenlét, hiszen a vadászgépen kívül még egy An-26-os és egy pápai C-17-es is ott tornyosult a statikus soron.

A két nap alatt összesen 220.000 néző látogatott ki, 80.000-140.000 arányban, ami érzékelhető is volt, mert szombaton megkétszereződött a tömeg.

Csak egy szokatlan dolgot tudok megemlíteni: a statikus gépek 90%-a a gurulóút mögött, a nézőktől elzárt területen volt (kivéve a nagy szállítógépeket), így nem lehetett őket körbejárni és velük fényképezkedni. Egyébként tiszta szerencse, hogy két kiváló fotós is volt velem, mert menet közben sajnos elveszítettem a kis kompakt gépem; Emil a fotóstribünről örökítette meg a gépmadarakat a levegőben, Johann pedig velem sétálgatva készített felvételeket. Így innentől meséljenek inkább az ő nagyszerű képeik.

Emil fotói:


A Ramex Delta team


Az jelenlegi holland F-16-os bemutatópilóta, akinek százada éppen a volkeli bázison található


A magyar Gripen, Varga Szabolcs őrnagy úrral a botkormány mögött

Svéd ViggenA lengyel MiG-15


Légi utántöltés szimuláció a helyiektől, két F-16-ossal és egy KC-10-essel


A Red Arrows brit kötelékA lengyel Su-22-esekHolland Chinook, katonai terepjárót reptet


Bo-105 a német hadseregtől

C-17 Pápáról

Különleges kötelék: tíz holland F-16 és egy KLM utasszállító
További képek Emiltől saját weboldalán  
Johann fotói:

A Frecce Tricolori olasz bemutató kötelék egyik gépe és néhány csapattag

Holland Catalina

A holland partiőrség gépe

Holland hagyományörzők pilóta uniformisokban az I. világháború korából


  
Bónusz képek :-)

Emil és én az Eindhoveni reptéren (első közös munka külföldön) fotó: Gazsó Krisztián

Johannal a repnapon (szintén első közös külföldi munkánk) fotó. Mariet van de Kerkhof