Redbull hangár

Redbull hangár

2012. december 14., péntek

Back Draft - látogatás a Charleston-i tűzoltó múzeumban


Szöveg és képek: Gampel Balázs

Az Amerikai Egyesült Államok bővelkedik látnivalókban, legyen szó természeti szépségről vagy a múlt egy gyönyörűen megőrzött darabkájáról. Az elmúlt korok technikai eszközeinek megóvására különös figyelmet szentelnek, legyen az gépjármű, repülőeszköz vagy vízi jármű.

A legváratlanabb helyeken is találkozhatunk érdekes és izgalmas gyűjteményekkel. A mai poszt egy ilyen véletlenül felfedezett gyöngyszemet mutat be.

Talán páran emlékeznek még a címben szereplő mozifilmre. A 90-es évek elején készült film egy kis betekintést enged a tűzoltók zárt világába. Gyerekként nézve, a sztorit háttérbe szorította a filmben megjelenő tűzpiros monstrumok csodálata., amelyek azóta is a kedvenceim közé tartoznak, még most felnőtt fejjel is rajongással tudom őket nézni.

Ezért is örültem, amikor a nyáron lehetőségem adódott megtekinteni a dél-karolinai Charleston-ban lévő American LaFrance tűzoltó múzeumot és oktatási központot.


Az itt található, gyönyörű állapotban megőrzött járműveken keresztül végigkövethetjük a tűzoltóautók kialakulását a kezdetektől napjainkig. 

A múzeum és a gyűjtemény viszonylag fiatal, a komplexumot 2007-ben nyitották meg a nagyközönség előtt. A tárlat megnyitása egybeesik az „American LaFrance” gyár új főhadiszállásának az átadásával, amely a közeli Summerville-ben épült fel. 


A gyár és elődei az egyik legidősebb gyártó az észak-amerikai kontinensen, amely tűzoltó felszerelések előállításával foglalkozik. A cég története az 1830-as években kezdődött kézi, lóvontatású valamint gőz meghajtású tűzoltó gépek gyártásával. A később megjelenő új technológiák új kihívások elé állították a céget. A kézi, valamint lóvontatású egységeket fokozatosan felváltották a már teljesen gépi erővel meghajtott tűzoltó járművek. Az 1910-ben debütált Type5 névre keresztelt tűzoltóautó volt a gyár első sorozatban gyártott járműve, 48 db készült belőle. A kezdeti nehézségek után szinte minden évben jelent meg új típus, amely az akkor jellemző automobilok alvázára épültek. A gyártó az évek hosszú során megbízható és ikonikus jelképe lett az észak-amerikai tűzoltó világnak.

A tárlat szerves részét képezi az oktatási központ anyaga, amely különböző - helyenként játékos- interaktív bemutatók keretében hívja fel a figyelmet a körülöttünk leselkedő veszélyekre, valamint a veszélyhelyzetben történő helyes cselekvés fontosságára. 
Ezek közül kiemelkedik a kis színház, amely egy félórás műsor keretében bemutatja a házban, és a ház körül ránk leselkedő veszélyeket. 
A tárlat a tűzoltó felszerelések és mindennapok bemutatásával indul, különböző használati tárgyak és fényképek segítségével. 


A rövid betekintés után a járművek sorát egy az 1850-es években használt lóvontatású tűzoltó szekér nyitja meg, 

majd következnek a gyönyörűen felújított tűzoltóautó csodák. 

A gyerekek egyik kedvenc járműve (AL 775-PJO)

Type-40 pumpás tűzoltóautó 1920-ból

A tárlat végén a kijárat mellet egy tűzoltóautó szimulátorban átélhetjük a bevetésre igyekvő tűzoltók izgalmát, ahogy a forgalomban sietnek a tűz helyszínére. 

A szimulátor kabin

Éles bevetésre indul a 6-os egység

Az átélt izgalmak után pár perc alatt elkészíthetjük a saját tűzoltó jelvényünket, amely utána mindig emlékeztetni fog a múzeumban eltöltött időre.  Tárgyi emlékeinket még bővíthetjük a kijárat mellett található aprócska ajándékbolt szerény kínálatában található apróságokkal is.


A gyűjtemény legöregebb darabja egy az 1785-ös évből származó „Enjin” kézi vontatású pumpás szekér, amely anno a város szolgálatában állt. 


Valamint megtalálható a kor legendás automobiljának a Ford T modellnek a tűzoltó változata is. 


Az esetleg felmerülő kérdéseink megválaszolásában a múzeum lelkes önkéntesei sietnek a segítségünkre, akik elsősorban, nyugdíjas tűzoltók közül kerülnek ki

Ha Charlestonban járunk, mindenképpen érdemes felkeresni a múzeumot, mivel kellemes kikapcsolódást nyújt az egész családnak. 


További információkat pedig a múzeum valamint a gyártó honlapján találhattok: