Redbull hangár

Redbull hangár

2012. augusztus 7., kedd

Puch, repülő- és villamosmúzeum Grazban – megérnek egy utazást!

Szöveg és képek: Gabriella

Bár szeretem felfedezni Ausztria újabb és újabb vidékeit, olykor mégis visszatérek kedvenc osztrák városomba, Grazba, mivel még ott is sok az olyan élményeket rejtő hely, amit nem láttam. (OK, bevallom, a helyi konyhának és söröknek is nagy rajongója vagyok.) Júlisban a műszaki-jellegű múzeumokat néztem meg. Szokásommal ellentétben most nem posztolok egy egész fotógalériát, csak néhány képet kedvcsinálónak, mert a célom az, hogy ti is ellátogassatok ezekre a helyekre és a saját szemetekkel lássátok a többi járművet. Első állomásunk /a többesszám itt most egyik osztrák barátomat és jómagamat jelenti/ az egykori Puch gyár első gyártócsarnoka volt, ahol egy páratlanul gazdag gyűjtemény mutatja be a márka sikeres múltját. Rengeteg kerékpár, motor, autó, katonai jármű, tűzoltó- és metőautó sorakozik egymás mellett. Az olyan zseniális mérnöki koncepciók is bemutatásra kerülnek, mint pédául a híres Puch összekerék-meghajtás (a Puch G, később a Mercedes G modellekben található meg), elektromos meghajtás, folyékony hidrogén üzemeanyagtankok az Airbus számára kifejlesztve, de ez  a megoldás egy autóban is látható.
A Puch, mint gyár már nem létezik 1970 óta, de mivel a jogokat eladták, még van olyan gyártó, aki Puch néven gyárt motorokerékpárokat. Az összeszerelési tevékenység sem szűnt meg, de már persze nem ebben a történelmi épületben folyik, hanem a Magna-Steyr neve alatt fut, aki egykor a Steyr-Daimler-Puch AG főrészvényese volt és ma olyan jelentős autóipari cégeknek dolgozik, mint például az Audi, az Aston Martin vagy a Mercedes-Benz. A modern kor ezen produktumai is helyet kaptak a gyűjteményben. A barátom elmondása szerint a Puch név még mindig nagyon népszerű Ausztriában, kifejezetten menő egy Puch motorral vagy biciklivel közlekedni. De még egy katonai Pinzgauert is láttunk a szomszédunkban parkolni.

Pinzgauer csapatszállító. Osztrák barátom nem is olyan rég még rendszeresen utazott vele sorkatonai szolgálata alatt. Elmondása szerint a jármű egyedülállóan jó terepjáró képességel bír.

Két HalfingerSportmúlt


A következő napot a villamosmúzeumnál kezdtük, amely a Mariatrost nevű városrészben található. Miután ez egy remiz és ajtajai nyitva voltak, mindent láthattunk kívülről is és mivel sokallottuk a 8 eurós belépti díjat, végül nem mentünk be. Biztosan voltak bent régi fotók is, de az igazat megvallva ezek megnézésére nem nagyon szoktam időt szánni egy ilyen múzeumban, csak a járművek érdekelnek. Ímhol vannak:

Nosztalgiajárat Graz utcáinEgy régi siklókabin. Egykor a turistákat vitte fel Graz tetejére, a Sclossberg hegyre, míg meg nem érkezett az újabb modell.


Egy újabb típus, de nem a legmodernebb, ami Grazban közlekedik

Belső tere


Utolsó programunk a grazi reptéren túl található repüléstörténeti múzeum volt. Igazán szerencsésnek mondhattuk magunkat, mert még éppen meg tudtuk nézni a szabadtéren kiállított gépeket, mielőtt kitört volna a vihar. Így aztán beszaladtunk a hangárba ahol hihetetlenül érdekes gyűjteményét találtuk svéd és osztrák vadászgépeknek, katonai kisgépeknek és helikoptereknek, sőt, még egy magyar MiG-21-es is akadt. A múzeumnak nagy számú kollekciója van modell repülőgépekből, osztrák vadászpilóta egyenruhákból, valamint különböző légitársaságok légikisasszony formaruháiból. Még egy szimulátort is ki lehet próbálni. A múzeumot vezető megszálott önkéntesek csak saját tagsági díjukból, felajánlásokból és az igen olcsó belépti díjból tartják fenn ezt a nagyszerű létersítményt. Mivel a terület bérlet díja is emelkedik évről-évre, gyakorlatilag a túlélésért harcolnak, újabb vadászgépek beszerzése csak egy álom számukra. Én nagyon drukkolok nekik, hogy találjanak tőkeerős támogatókat, mert az nagy szégyen lenne, ha be kellene zárni ezt a varázslatos helyet, ahol nagy becsben tartják az osztrák repüléstörténet emlékeit.


Transall C-160 a németektől


Augusta Bell


A magyar MiG-21, katapultülésével


Egykori reptéri busz a hangár mellett


Vigyázat, a fentebb említett helyek közül a repülő- és a villamosmúzeum csak vasárnaponként van nyitva (utóbbi ráadásul csak nyáron), a Puch gyűjtemény is csak péntektől vasárnapig. Weboldalaik a következők:Repülőgép múzeum: http://www.luftfahrtmuseum.at


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése