Redbull hangár

Redbull hangár

2012. augusztus 23., csütörtök

Egy Ikarus újjászületése


Szöveg és képek: Kovács Béla

A Miskolci Közlekedési Zrt. Ikarus 620-asa. A típust 1959 és 1970 között gyártották, ez a példány pályafutásának mindössze 7 éve alatt összesen 440.000 teljesített Budapest útjain, a BKV utasait szállítva. 1976-os forgalomból történt kivonása után nem bontották szét, múzeumi célú megőrzéséről határoztak.
Több, mint 20 év telt el, mire a Gyömrői úti Gépjárműjavító Főműhelyben megkezdődött a vázszerkezetének felújítása, ám a munkálatok mindössze az alapozásig jutottak el. Pedig a BKV a hasonló kivitelű Ikarus 630-as típusból két darabot is beszerzett, amelyeket a felújítás során alkatrészként kívántak felhasználni. A donornak szánt járműveket azonban közfelháborodásra 2006. április 10-én szétvágták. Elfogyott a pénz, és talán a kedv is, sőt, rövidesen a főműhelyt is bezárták. Az autóbusz innen került Óbudára (egykori első otthonába), ám mivel ott is a szabad ég alatt tárolták, sorsa megpecsételődni látszott.
A 24. órában vásárolta meg a miskolci MVK Zrt, ahol jó kezekbe került, teljes körű felújítást kapott. Ma a cég egyik büszkesége, különjárati célra igénybe vehető, nosztalgiamenetben pedig már vendégeskedett Budapesten is, és a jövőben remélhetőleg Ikarus találkozókon is feltűnik majd.