Redbull hangár

Redbull hangár

2011. július 7., csütörtök

Airpower11, Zeltweg - I. részÍgy utólag már tudható, hogy az osztrák katonai repülőnap ismét megdöntötte nézőszám rekordját, 290.000 ember látogatott ki a 2 nap alatt. Az tuti, hogy ennek kb. kétharmada szombaton látogatott ki, mert szinte teljesen telítve volt a nézők számára kijelölt terület. Már programkezdés előtt fél órával is sűrű embermasszában haladtam a zeltwegi vasútállomástól a légi bázisig.Dél körül körbetekintve nekem is határozottan úgy tűnt, hogy még a legutóbbinál is többen jöttek el, pedig akkor sem igen volt hely valcer táncolására. Két fő ösvényen közlekedett a tömeg, hiszen a pokrócok között nem volt értelme szlalomozni, olyan sűrűn voltak leterítve. Úgy látszik, hogy a sokat hangoztatott gólyaveszély senkit sem tántorított el a programtól. A helyi sajtónak több napig témát adó, pont a reptér területén békákra vadászó gázlómadár populációt szerencsére sikerült kordában tartania a seregnek. Bár azt pontosan nem tudom hogyan. Hivatalos sajtóközleményben olvastam a madarak más megfelelő élőhelyre áttelepítéséről, szemkontaktus felvételével földön marasztalásáról (ezt nem is értettem igazán – szuggerálták volna őket, vagy mi?), de hallottam olyat is, hogy riasztólövésekkel igyekeztek távol tartani a gólyákat. Szerintem egész jól sikerült, mert én csak kettőt észleltem: egyet, ahogy a nézők fölött lassan elhúzott, egyet meg az egyik gép farkára festve JNéhány pilótát is megkérdeztem, hogy repülés közben láttak-e belőlük, de azt mondták, nem, aminek nyilván örültek, mert elég nagy kárt tudott volna okozni a gépben a velük való találkozás, ennek további következményeiről nem is beszélve.
Na de vissza a sok nézőhöz. Néhány szkeptikus azt gondolhatja, hogy a látogatórekord főleg az ingyenes belépésnek köszönhető. Ha ennek volt is benne része, azt gondolom, hogy mégis inkább a „fellépők” remekül összeválogatott listájának lehetett ebben nagyobb szerepe.


A katonai gépek iránt rajongók egészen biztosan messzebbről is odautaznak, ahol olyan gépritkaságok bemutatóznak (nem ám csak szimplán áthúznak a közönség előtt) mint a Messerschmitt-109, a MiG-15-ös vagy a mérges muslincaként cikázó aprócska vadászgép, a Bede-BD-5J. Az Osztrák Légi Közlekedési és Légvédelmi Iskola öt Alouette II helikopteres formációja is nagyon kreatív show-t produkált. 
De most volt a premierje az osztrák Eurofighterek első szóló bemutatójának is. Úgy belejöttek, hogy egy nap többet is tartottak igencsak erőteljes programjukból:


Fotó: Osztrák Fegyveres ErőkFotó: Osztrák Fegyveres Erők

A jól megkoreografált csoportos légi balett kedvelőinek szintén folyamatosan akadt látnivaló, hiszen Európa legprofibb vadászgépes műrepülő kötelékei közül négy is eljött a Frecce Tricolori, a Turkish Stars, a Patrouille Suisse és a Breitling Team személyében. Én mégis a Royal Saudi Hawks formációt emelném ki, akik 13 éves múltjukkal fiatalnak számítanak a többi csapathoz képest, de első európai fellépésükön abszolút pariban voltak a velük. Programjuk tartalmazott számos mostanság divatos elemet és a precíz végrehajtással sem volt probléma.
Show-jukból itt kaphattok egy kis ízelítőt:


Alighanem kitaláljátok a videóból, hogy ki volt az rendezvény fő szponzora J

Amúgy a szaúdiaknak volt egy kis madárbalesete pénteki bemutatójuk közben. Nem gólyával, annál szerencsére kisebb madárral, ami az egyik gép hajtóművét találta el. Nem történt komolyabb baj, de félbe kellett szakítaniuk aznapi műsorukat.

Az osztrák hadsereg pénteki délutáni képesség demonstráló programja alkalmával is történt valami nem tervezett: két ejtőernyős gabalyodott össze ugrás után és sajnos így is értek földet. Szerencsére túlélték, bár jó néhány töréssekkel vitték őket kórházba.

Valahogy így nézett ki ez a bemutató, amikor problémamentesen volt végrehajtva:


Egyébként már két éve is nagyon jó volt az osztrákoknak ez a képesség bemutatója, mert akkor is és most is tudtak olyan hollywoodi akciófilmeket is megszégyenítő forgatókönyvet írni hozzá, hogy szinte minden földi és légi járművüket, valamint speciális egységüket bele tudták venni. A légi támogatással aztán meg főleg nem spóroltak J Lenyűgöző látvány volt!

Amúgy azt figyeltem meg, hogy idén az osztrák légierő felségjelét viselő gépek piros vagy piros-fehér füstcsíkot használnak a show fokozására, nemzeti zászlójuk színeire utalva. Jól mutatott.

Utólag már úgy gondolom, hogy mindkét nap ki kellett volna mennem, hogy mindent lássak. De szerencsére azért sikerült sok bemutatót szemmel követnem és a statikus gépekre is elég időt szánnom mindeközben. Találkoztam régi jó ismerőseimmel a magyar és az osztrák légierőtől is (előbbiek sajnos most nem bemutatóztak a Gripennel) valamint idén végre sikerült megnéznem a bázis repülőgép múzeumát is. Hogy ott mik voltak, őrület!
Mindezeket (és persze a kinti gépeket) majd ebben a fotógalériában csodálhatjátok meg:


A héten még kiposztolom a holland F-16-os bemutató pilótával Tobias „Hitec” Schutte századossal Zeltwegben készített interjúmat is. Szóval továbbra is figyeljétek a blogot!

Szöveg és képek: Gabriella

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése