Redbull hangár

Redbull hangár

2009. április 30., csütörtök

Nyílt nap a Tatán - harckocsik parádéja

Szöveg: Gabriella, fotók: Helen

Már régóta szerettem volna megnézni a tatai katonai bázist, ami mindig is a harckocsizók otthona volt. Hivatalos nevük ma Klapka György Lövészdandár, de a köztudatban leginkább élő tevékenységüket szerencsére megtartották. Páncélozott járműveiket  már sokszor láttam kiállítva különböző katonai rendezvényeken (BTR-80A-ban már ültem is), de mozgásban még csak filmen. Amikor hírét vettem, hogy bázisukon nyílt nap lesz, gondoltam itt a remek alkalom, hogy végre 3D-ben lássam, ahogyan ezek a masszív járművek porfelhőt kavarva és nyikorogva száguldanak, a lövegtoronyban álló katona bőrsapkájának fülét pedig vidáman lengeti a menetszél. (Fogadjunk sokaknak beugrott a „Négy páncélos és a kutya” című filmJ) Helent sem nagyon kellett győzködni, mert sejtette, hogy hálás fotótéma lesz, így a tárgynapon összekaptunk magunkat és elvonatoztunk Tatára.

T-72


Amúgy ez egy olyan ritka alkalom volt, amikor nem utólag értesültem egy bázis nyílt napjáról, hanem szerencsére még azt megelőzően. Sajnos az ilyen rendezvényeket nem nagyon reklámozzák, viszont ha az ember mégis eljut oda, akkor nincs tömeg. Szerintem a 2009-es tatai nyílt napra rajtunk kívül csak az ott dolgozók hozzátartozói és ismerősei látogattak ki, valamint néhány környékbeli óvodás és iskolás csoport. Utóbbiakkal egy kicsit küzdeni kellett, hogy beülhessek a T-72 tankba, de megérte, főként mivel a lövész helyére sikerült beereszkednem. Vicces volt, mert körülöttem vegyesen orosz és magyar kapcsoló feliratokat láttam. A tankot őrző katona azt állította, hogy a járműben szolgálóknak már nem is kell tudniuk oroszul, egyszerűen csak megtanulják az orosz feliratok jelentését.


Mire megszemléltük az összes jelenleg is használt és muzeális járművet, már kezdődött is a katonai közelharc bemutató, később a tűzoltók lángvágóval szimulálták a karambolos autóból történő sérültmentést, valamint a rendőrség  kommandósai nyűgözték le a nézőket túszszabadítós műsorukkal. (Bármilyen meglepő, de az ovisok egyik programelem láttán sem ijedtek meg. Tudom, a tévé…)Mi-24
 
Némi szünet után rotorzajra lettünk figyelmesek; a Szolnokról átrepült Mi-24-es helikopterből ugrottak ejtőernyősök, majd a helikopter le is szállt és közelről is meg lehetett vizslatni. A nap fénypontja azonban kétségkívül egy nagyon látványos harckocsis gyakorlat volt. Itt megkaptam amire vágytam: nyikorogtak a lánctalpak, bömböltek a tankok V12-es motorjai, szállt a por, remegett a föld és ropogtak a fegyverek. Ennek a programnak szerintem a T-55-ös alapra épített BLG-60 szétnyitható hídelemeket szállító hidászjármű (definíció forrása: harckocsi.com) volt a leglátványosabb eleme, amely élőben mutatta be mire is jó képessége a harctéren. Íme a róla készített videóm:

Komfortérzetünket némileg rontotta, hogy kicsit alulöltöztük az eseményt, vagyis melegebb időjárásra számítottunk így április végén, szóval eléggé vacogtunk egész nap a szélben és a kb 15 fokban. De végülis a nap sütött, dízelfüsttel kevert friss levegőn voltunk és megdobogtatta a szívünket a száguldozó böhöm vasak látványa. Mindez nagyon is megérte a megfázást. Köszönet a bázis dolgozóinak a remek programért, megyünk még, ha időben értesülünk J


T-72 rongyol el előttünk


A BLG-60


További képeket az alábbi linken találtok:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése