Redbull hangár

Redbull hangár

2010. december 16., csütörtök

Jakuzzi szállítás helikopterrel

Tegnap a XII. kerületben dolgozgattam éppen békésen, amikor hirtelen éktelen rotorzajra kaptam fel a fejem. Először azt gondoltam, hogy a ház elé szállt le egy mentőhelikopter, annyira közelről jött a hang. Nem értettem, hiszen ha az utcában történt volna autóbaleset, oda a kőhajításnyira lévő János kórházból is 2 perc alatt kiért volna a mentő. Az utcán viszont nem volt semmi, ellenben mintha a hátsó kertből jött volna a háborús filmekre emlékeztető zaj, ami végképp furcsa volt. És amikor kinéztem az I. emeleti ablakból, a következőt láttam a hátsó szomszéd telke fölött:

Fotó: Garbis Kerpitchian

A kötelet megpillantva felmerült bennem a kérdés, hogy mi a fenét emelhet ki a villa kertjéből, amit máshogy nem lehet megoldani, csakis helikopterrel. Egy percen belül kiderült:

Fotó: Garbis Kerpitchian

Egyből felismerni véltem egy jakuzzit. (Ha valaki szerint más volt, az szóljon.) És az arcomra kiült a döbbenet, ahogy az addigra körülöttem időközben összegyűlt kisebb társaság arcára is. A következő megjegyzések hangzottak el:
-         Hű, nem semmi a pasas! Vesz egy millióért egy jakuzzit és még egy milláért beemelteti.
-         Ilyen szűk helyen? Nem semmi!
-         Remélem nem csapja neki a mellette lévő háznak.
-         Hú, ha az jakuzzi a mi kertünkbe esne!
-         Ja, elviszi?!...De hová?

Az utolsó kérdés megválaszolódni látszott, mert a helikopter csak pár méterrel vitte arrébb a ’pancsolót’, és mintha a villával szembeni szomszédhoz rakta volna le. Mindez 5 perc alatt zajlott le.
Egyébként az jutott róla eszembe, hogy emlékeim szerint a függesztmény szállítás a katonaságnál is az emelt szintű helikopterpilóta képzés része, gondolom a civileknél sincs ez másképp. A témáról nyilván sokat tudnának mesélni az árvízi gátépítésnél dolgozó pilóták. (Amúgy örülnék is a szakértő kommentjeiknek.) Tutira nem egyszerű ilyenkor a homokzsákokat beemelni a vízbe, pláne, ha egy kis szél is van.
Az osztrákoknál a tavalyi katonai repnapon láttam a következő sajátos gátépítési metódust:

Fotó: Gabriella

A fát se lehet egyszerű pontosan lehelyezni, még akkor sem, ha van lent segítségük.

Aztán az ennél még trükkösebb, amikor úgy vesznek részt tűzoltásban katonai helikopterek, hogy folyóból merítve vizet hordanak valami félgömb-szerű eszközben. Kimerni sem egyszerű vele a vizet a hömpölygő folyóból és amikor ledobják a vizet a tűz fölött, a gép hirtelen megugrik. Erről sajna nincs fotó, mert mikor pár éve ilyet láttam a szolnoki helikoptereseknél egy családi napon, annyira tátottam a szám a bemutatót nézve, hogy csodálatomban fényképezni is elfelejtettem. Viszont van egy remek fotóm, amit Helen csinált a 2008-as kecskeméti repnapon, amikor egy osztrák PC-6 prezentálta tűzoltó képességét.

Fotó: Helen

Éppen a víz kieresztésének pillanatát kapta el. (A típusba beépíthető egy víztartály, amit a földön töltenek fel, akár tűzoltóautóból is.) Amúgy ez a típus ezzel a módszerrel nem egy pontra dobja le a vizet, mint a helikopter, hanem egy vizes ösvényt húz az égő erdőben, ami megkönnyíti a földön dolgozó tűzoltók előrehaladását.

Jó messzire jutottam a jakuzzitól :-)